(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-KKQN8BL'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-189959702-1');

Zarejestruj się i zrób pierwsze zakupy 10% taniej z kuponem rabatowym PIERWSZEZAKUPY

Chlorella – super żywność niezbędna w okresie jesienno-zimowym

Chlorella – super żywność niezbędna w okresie jesienno-zimowym

Jeśli szukasz skutecznego sposobu na poprawę zdrowia i samopoczucia, to sięgnij po chlorellę. Ta niepozorna, słodkowodna alga zawiera bogactwo witamin i minerałów, chroni organizm przed drobnoustrojami i wspomaga jego regenerację. Ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne chlorella zaliczana jest do tzw. superfoods. 

Chlorellę warto przyjmować szczególnie zimą, gdy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na wzmożone ataki wirusów. Jednak, alga nie tylko wzmacnia odporność, chroni nas również przed chorobami przewlekłymi. Co kryje w sobie chlorella oraz na co zwrócić uwagę kupując ten suplement w sklepie dowiesz się czytając dalej. 

Co to jest chlorella?

Chlorella (chlorella pyrenoidosa) to jednokomórkowa, słodkowodna alga hodowana w krajach Dalekiego Wschodu. Zaliczana do super żywności, jest niezwykle bogatym źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, chlorofilu, witamin i minerałów. Produkcja suplementu chlorelli obejmuje hodowlę, wysuszenie i sprzedaż w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów lub proszków. 

Badania naukowe nad właściwościami chlorelli rozpoczęły się już w latach 40. XX wieku, gdy zaczęto szukać alternatywnych źródeł pożywienia. I chociaż wiadomo, że regularne spożywanie chlorelli silnie odżywia i chroni nasz organizm, to alga wciąż pozostaje suplementem diety, a nie stałym dodatkiem naszych potraw. Wynika to prawdopodobnie ze specyficznego „rybiego” posmaku chlorelli. Na szczęście dla osób, które nie przepadają za rybim smakiem, zielona alga jest dostępna także w tabletkach. 

Zielona moc witamin i minerałów

Chlorellę warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Ta niepozorna alga zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. A ponadto, sporą dawkę cennych minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod. Jakby tego było mało, suplementując chlorellę dostarczymy naszemu organizmowi aminokwasy, chlorofil, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i kwasy nukleinowe.  Właśnie ze względu na imponujący prozdrowotny skład chlorelli okrzyknięto algę mianem super żywności XXI wieku. 

Pożywienie XXI wieku

Chlorella odznacza się niezwykle odżywczym składem, dlatego jest dla naszego organizmu prawdziwym „zastrzykiem zdrowia”.  Składa się w 60% z białka (jest to kompletne źródło białka, czyli zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów), 20% błonnika pokarmowego, minerałów (jod, magnez, cynk, fosfor) i witamin (witamina A, D, K, B i C). 

Co więcej, zawiera luteinę niezbędną dla prawidłowej pracy mięśni, a posiłki na bazie chlorelli zawierają więcej kwasu foliowego i żelaza niż jakakolwiek inna żywność pochodzenia roślinnego. Już po miesiącu regularnego spożywania chlorelli można zauważyć jej pozytywny wpływ na organizm. Nic, więc dziwnego, że już niemal 70 lat temu naukowcy typowali chlorellę jako żywność, która jest w stanie wyżywić świat, w przypadku kryzysu na światowych rynkach żywności. 

Organizm wolny od toksyn

Nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale także silne właściwości detoksykacyjne chlorelli sprawiły, że zalicza się ją do super żywności. Ta zielona alga ma zdolność wiązania i usuwania toksyn, metali ciężkich, azotanów, pestycydów i innych szkodliwych substancji, które dostają się do naszego organizmu z jedzeniem i powietrzem. Przyjmując regularnie chlorellę zapewniamy naszej wątrobie szybsze oczyszczenie i regenerację. Chlorella działa ja naturalny odkurzacz, który nie tylko usuwa, ale także chroni tkanki przed wnikaniem szkodliwych substancji. Dlatego, alga jest często polecana osobom po chemio- i radioterapii. 

Chlorella kontra drobnoustroje

Dzięki licznym witaminom i minerałom, a także kwasom tłuszczowym Omega-3, chlorella wzmacnia funkcje odpornościowe organizmu. W trakcie badań stwierdzono, że alga stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu, dlatego lekarze zalecają suplementację chlorelli szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Chlorella obniża cholesterol

Regularnie przyjmowanie chlorelli może obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Jest to związane z obecnością składników odżywczych takich jak niacyna, błonnik, karotenoidy i przeciwutleniacze, które zmniejszają ilość szkodliwego cholesterolu. Badania wykazały, że przyjmowanie 5–10 gramów chlorelli dziennie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów u osób z wysokim ciśnieniem krwi i/lub nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu. 

Super antyoksydant 

Chlorella zawiera cenne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze takie jak chlorofil, witamina C, beta-karoten, likopen i luteina. Antyoksydanty mogą ochronić nas przed niektórymi chorobami przewlekłymi, m.in. cukrzycą, a także spowalniają naturalne procesy starzenia się organizmu. Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w chlorelli działają przeciwzapalne zmniejszając dolegliwości osób zmagających się z astmą i innymi chorobami układu oddechowego. 

Ciśnienie krwi pod kontrolą

Badania nad chlorellą wskazują, że obniża ciśnienie krwi. Suplementacja algi może pomóc utrzymać nasze serce i nerki w zdrowiu, co jest niezbędne dla prawidłowego ciśnienia krwi. 

Ponadto, wykazano, że wiele składników odżywczych zawartych w tej niezwykłej aldze zapobiega twardnieniu tętnic. Dlatego, jeśli chcemy zadbać o nasz układ krwionośny sięgnijmy po dobrej jakości chlorellę. 

Proszek czy tabletki?

Chlorellę najczęściej można kupić w postaci sproszkowanej. W takiej formie stanowi zdrowy dodatek do owocowo-warzywnych koktajli, musów czy jogurtu. Niektórzy dodają algę także do zup, deserów i makaronów. Dla tych, którzy nie lubią specyficznego „rybiego” smaku algi polecamy tabletki. 

Wśród fanów super żywności popularnością cieszą się koktajle z dodatkiem sproszkowanej chlorelli. Przygotowanie pożywnego i smacznego koktajlu zajmuje kilka minut, a korzyści dla naszego zdrowia są ogromne. Specyficzny posmak chlorelli jest niemal niewyczuwalny, jeśli nasz koktajl będzie się składał z kilku rodzajów owoców - np. kiwi, ananasa i banana, lub warzyw – np. awokado, soku z cytryny, szpinaku. Przepis jest prosty – wrzucamy owoce lub warzywa do miksera, dokładamy łyżeczkę sproszkowanej chlorelli, trochę wody lub mleka roślinnego, miksujemy i pyszne, pożywne drugie śniadanie jest już gotowe. 

Na co zwrócić uwagę kupując chlorellę?

Kupując chlorellę zwróćmy uwagę na jej jakość. Ważne, aby pochodziła z renomowanej firmy i nie zawierała sztucznych dodatków. Tańsze, ale niskiej jakości suplementy chlorelli mogą zawierać trującą rtęć lub nierozbitą ścianę komórkową algi, co sprawia, że jest ona nieprzyswajalna dla naszego organizmu. Najlepiej zaopatrzyć się w chlorellę w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. W sklepie Max Health znajdziesz najwyższej jakości chlorellę w postaci proszku oraz tabletek.

Jak dawkować chlorellę? 

Jeśli chcemy, aby suplementacja chlorelli wpłynęła dobroczynnie na nasz organizm musimy przyjmować ją regularnie w odpowiednio dużych dawkach. Zalecana dawka różni się w zależności od producenta suplementu, jednak zwykle jest to od 6 do 12 tabletek na dobę lub 2-3 gramy sproszkowanej algi. Chlorella jest naturalnym suplementem, bezpiecznym dla naszego organizmu w rozsądnych dawkach.  Dlatego, jeśli borykamy się z przeziębieniem lub stresem warto zwiększyć zalecane dawki, aby efektywnie wspomóc organizm w tym trudnym dla niego czasie. Jeśli zażyjemy jednorazowo dużą dawkę algi możemy się spodziewać biegunki i skurczów żołądka. 

Chlorellę mogą przyjmować zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednak dzieci powinny przyjmować odpowiednio mniejszą dawkę. Alga powinna być ostrożnie stosowana przez osoby zmagające się z alergiami, szczególnie na jod i ryby. Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie przyjmować chlorellę od 12 tygodnia ciąży, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, chroniąc go jednocześnie przed wirusami.

Najnowsze wpisy
Zobacz wszystkie
Czas na maliny! Poznaj moc tych zdrowych owoców.

Czas na maliny! Poznaj moc tych zdrowych owoców.

Czy wiesz, że dodając maliny do koktajli, deserów, ciast czy po prostu jedząc je prosto z krzaka dostarczysz organizmowi wielu cennych witamin,...

Czytaj więcej
Pracoholizm, czyli jak życie dla pracy wpływa na nasze zdrowie.

Pracoholizm, czyli jak życie dla pracy wpływa na nasze zdrowie.

Praca zawodowa jest ważna. Pracujemy, aby rozwijać umiejętności i móc utrzymać siebie i swoich bliskich. Niektórym praca daje poczucie...

Czytaj więcej
Pokochaj siebie! Jak i dlaczego warto siebie kochać.

Pokochaj siebie! Jak i dlaczego warto siebie kochać.

Zapewne słyszałaś już słowa - W życiu ważne jest, aby kochać siebie. Niby proste, a jednak rodzi wiele pytań. Co właściwie oznacza...

Czytaj więcej
Cudowny kolagen, czyli jak odzyskać zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Cudowny kolagen, czyli jak odzyskać zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Jesień to czas, gdy skóra, włosy i paznokcie zaczynają domagać się naszej uwagi. W październiku zwykle nie ma już śladu po atrakcyjnej...

Czytaj więcej
Właściwości oleju CBD i czy warto po niego sięgnąć?

Właściwości oleju CBD i czy warto po niego sięgnąć?

Jeśli dbasz o zdrowie swoje i rodziny sięgając po wartościowe suplementy diety to niewątpliwie spotkałaś się z produktami CBD. Często towarzyszą...

Czytaj więcej
Nie daj się smogowi! Czyli jak chronić i oczyszczać organizm z toksyn.

Nie daj się smogowi! Czyli jak chronić i oczyszczać organizm z toksyn.

Każdego roku, gdy nadchodzą jesienne i zimowe chłody w powietrzu pojawia się smog. Oddychamy powietrzem wypełnionym szkodliwymi związkami i...

Czytaj więcej
Magnez – wszystko co warto wiedzieć o tym cennym dla zdrowia minerale

Magnez – wszystko co warto wiedzieć o tym cennym dla zdrowia minerale

Magnez jest mikroelementem niezbędnym dla naszego zdrowia. Nic, więc dziwnego, że jest to jeden z najliczniej występujących minerałów w ludzkim...

Czytaj więcej
Jesienna dieta, czyli co jeść, aby wzmocnić odporność i wygrać z wirusami

Jesienna dieta, czyli co jeść, aby wzmocnić odporność i wygrać z wirusami

Wrzesień to idealny czas na zmianę naszej dotychczasowej diety. Zimne napoje, surowe owoce i jogurty, które świetnie sprawdzały się latem,...

Czytaj więcej